Gastronomia końca wieku

You are here

Akcesoria do robienia grilla, o czym należy pamiętać oraz po co

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/vin-de-siecle.pl/includes/menu.inc).

Nasze artykuły

Ciepłe miesiące to perfekcyjny czas na wypoczynek i spotkania w gronie rodziny oraz znajomych. To też idealna pora na robienie grilla, ciepła aura sprzyja rozrywce na zewnątrz, a dania z grilla to już tradycja.


Akcesoria potrzebne przy grillu
Author: Skagerak Denmark
Source: Skagerak Denmark
Nieodłącznym elementem tego typu spędzania czasu na zewnątrz jest jak najbardziej grill, w edycji prostej albo z różnego typu dodatkami, które pozwolą przygotować potrawy smaczne, a często też z małą ilością tłuszczu.

Zainteresował Cię ten tekst? To świetnie, gdyż także ta pomocna witryna wciągnie Cię całkowicie, więc sprawdź to!

Rzecz jasna wszystkie akcesoria do grillowania w rodzaju: uzupełniające półeczki, zawieszki, kolejny ruszt, sztućce do przebijania mięsa, łopatki, szpikulce są istotnymi elementami, które zdecydowanie usprawniają czynność, jednak są również inne, które mogłyby zostać przyjęte za konieczne. Otóż za tak samo istotne akcesoria do grillowania uznać trzeba dopasowanie odpowiednich zakąsek, nie każdy bowiem lubuje się w kiełbaskach. Dla wegetarianina świetnym rozwiązaniem są warzywa, przypieczony chleb lub też ryby, tj. łosoś lub pstrąg, a świetnym dopełnieniem będą różnego rodzaju sałatki - ile kosztują akcesoria do grillowania. Dla tych uwielbiających mięso, interesującym rozwiązaniem a także urozmaiceniem są kurze piersi, skrzydełka, karkówka, żeberka. Nie powinno się także zapominać, o ziołach, które każdej, nawet zwykłej potrawie dodadzą smaku. I w tym wypadku ich wybór jest znacznie większy, niż tradycyjna propozycja w postaci ketchupu oraz musztardy. Dania z grilla świetnie komponują się z wszelkiego typu marynatami, zarówno w wersji na sucho, jak i na mokro, z wyrazistymi sosami, tj. czosnkowy, koperkowy, z domieszką koncentratu pomidorowego, śmietany lub też przyprawami w rodzaju curry oraz ziołami, m.in. oregano, bazylia. Dzięki nim dania będą nie tylko smakowitsze, lecz i często bardziej soczyste oraz aromatyczne.


Do tego co niezbędne dla grillowego smakosza należy też wybór dobrego węgla. Najlepszy to ten przygotowany z drzew liściastych, które nie posiadają żywicy – podczas spalania wytwarza ona rakotwórcze toksyny. Absolutnie zabronione jest używanie drewna lakierowanego, kolorowych gazet albo pudeł - Agrimpex Griluj i Gotuj. Idealną podpałką jest ta pochodzenia ekologicznego, z asortymentu grillowego powinno się wykluczyć również benzynę, gdyż nie tylko psuje ona smak dań, lecz co zdecydowanie istotniejsze, może ona być szkodliwa. Gdy grill jest już rozpalony, warto nie zapominać o rozstawieniu na ruszcie aluminiowych tacek, które zwiększą komfort grillowania i zmniejszą ryzyko przypalenia potraw, a właśnie o to w tym chodzi.