Gastronomia końca wieku

You are here

Czy warto kupować naczynia żeliwne?

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/vin-de-siecle.pl/includes/menu.inc).

Nasze artykuły

Każdy, kto przynajmniej raz w życiu przygotował jakąkolwiek potrawę, znakomicie zdaje sobie sprawę z faktu, że ogromne znaczenie dla smaku oraz zdrowia ma zastosowanie dobrych naczyń. Na szczęście dzisiaj wybór na rynku jest na tyle różnorodny, że z pewnością każda osoba będzie umiała znaleźć coś satysfakcjonującego dla siebie. Najczęściej polecane są garnki żeliwne. Z jakiego powodu?
Głównie ze względu na fakt, że w czasie gotowania żeliwo nie uwalnia do jedzenia szkodliwych związków chemicznych. W obecnych czasach ma to rzeczywiście istotne znaczenie, więc naczynia wyprodukowane z żeliwa charakteryzują się coraz większą popularnością. Co więcej, ich dno jest dość grube, co zapobiega przypalaniu potraw.

Jeśli szukasz analogicznych materiałów, co te zaprezentowanie w niniejszym wpisie, to w artykule (https://www.cafepanamera.com/jamaica-blue-mountain) opublikowanym tu na pewno je odnajdziesz.

Bardzo znaczący jest także fakt, że żeliwo jest doskonałym przewodnikiem ciepła, dosyć szybko się nagrzewa, w ten sposób ugotowanie potrawy wymaga znacznie mniej czasu, co dla ludzi funkcjonujących w szybkim tempie ma duże znaczenie. Warto również podkreślić, że patelnie żeliwne nie wymagają większej ilości tłuszczu, jedzenie można smażyć w zasadzie bez oleju, toteż jest ono o wiele zdrowsze oraz mniej kaloryczne. Naczynia wolno stygną, z tego względu potrawy przez dłuższy czas pozostają ciepłe. Co więcej, garnki i patelnie nagrzewają się równomiernie. Z jakiego powodu jest to tak znaczące? Głównie ze względu na fakt, że w ten sposób eliminowane jest ryzyko, że danie z jednej strony będzie przypalone, z kolei z drugiej jeszcze nie zdąży się odpowiednio ugotować. Żeliwo bezpiecznie może być też wykorzystywane w piekarnikach.

Trzeba pamiętać, że jest to materiał nadzwyczaj wytrzymały. Z tego względu, wystarczy ich prawidłowa konserwacja, żeby garnki w znakomitym stanie przetrwały kilkanaście lat. Jest to wobec tego korzystna inwestycja, w szczególności w przypadku osób, jakie cenią sobie rzeczywiście wysoką jakość wybieranych produktów. Naczynia żeliwne były w przeszłości rzeczywiście popularne. Aktualnie zaczynają powracać do łask i ludzie na nowo odkrywają ich działanie. Są w prawdzie dosyć ciężkie, jednakże nie sprawiają kłopotów w użytkowaniu, a konserwacja żeliwa jest rzeczywiście łatwa i można ją wykonać własnoręcznie w domu. Wystarczy podgrzać czyste i wysuszone naczynie, polać je niewielką ilością oleju, przykładowo rzepakowego i pozostawić na chwilę.